poniedziałek, 6 Czerwiec 2016

Amarantus z warzywami

Dzisiaj mam dla Was propozycję na lekki, wiosenny obiad/danie na wynos lub pożywną kolację. Taki posiłek przygotujecie naprawdę szybko; możecie dodać dowolne warzywa, po prostu te, które zalegają w lodówce. Amarantus z warzywami to fajna propozycja nie tylko dla wegetarian. „Mięsożerców” namawiam do wypróbowania i wprowadzenia w życie posiłków bez dodatku produktów mięsnych, wyjdzie to Wam zdecydowanie na zdrowie ;)).

Próbowaliście kiedyś ziaren amarantusa? Jeżeli nie to gorąco zachęcam do wprowadzenia tego cudownego zboża do swojej diety ;)) o jego właściwościach pisałam już wcześniej – zapraszam do krótkiej lektury tutaj.

Amarantus z warzywamiSkładniki: (na 3 porcje)

  • 2/3 szklanki – 150 g ziaren amarantusa
  • 1 cebula
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 8-10 suszonych pomidorów
  • 1 cukinia
  • świeży tymianek (można zastąpić suszonym)
  • pieprz cayenne, sól, kurkuma
  • 2-3 łyżki pestek dyni

Wykonanie:

1. Amarantus gotujemy w rondelku w 2 szklankach wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli i około 2 cm kawałek korzenia kurkumy (możemy dodać kurkumę sproszkowaną – 1/2 łyżeczki), zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 20-25 minut (ziarna powinny wchłonąć cały płyn).

2. W międzyczasie myjemy, obieramy i przygotowujemy warzywa do smażenia. Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i lekko szklimy. Dodajemy pokrojonego selera naciowego oraz cukinię. Podsmażamy 5 minut co chwilę mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory suszone i szpinak, dokładnie mieszamy, podsmażamy całość jeszcze kilka minut i doprawiamy świeżym tymiankiem, pieprzem cayenne oraz odrobiną soli. Na koniec dodajemy pestki dyni.

3. Amarantus nakładamy na talerze, na wierzchu podajemy warzywa i posypujemy świeżym tymiankiem.

Amarantus

Amarantus z warzywamiAmarantus z warzywamiSMACZNEGO!!!

Paulina