środa, 19 Kwiecień 2017

Bananowe lody z kaszy gryczanej

Przepowiadam zbliżające się lato. Wcinam lody i piszę o nich post, mimo iż wczoraj padał u mnie … śnieg :D. Potrzebowałam po świętach śniadania lekkiego, owocowego, które da mi ogromnego kopa do działania. Tak oto powstały te lody. Przygotowanie ekspresowe pod warunkiem, że wcześniej namoczymy kaszę i zamrozimy banany. Niemniej jednak niesamowicie pyszne, zdrowe i co najważniejsze w formie lodów :))). Takie lody to również fajna alternatywa na deser, II śniadanie lub podwieczorek.

Przygotujcie sobie i swoim pociechom, wcinajcie bez wyrzutów sumienia i delektujcie się chwilą! Cudownego dnia Kochani :))

Składniki: (na 2 porcje)

  • 2/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 4 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • do podania: ulubiona granola, np.  z tego przepisu, marakuja lub inne ulubione owoce

Wykonanie:

1. Kaszę gryczaną zalewamy zimną wodą z łyżką cytryny i pozostawiamy na noc do moczenia.

2. Banany obieramy, kroimy na plasterki, układamy w pojemniku i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny.

3. Następnego dnia kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sitku. Dokładnie odsączamy i umieszczamy w naczyniu blendera razem z zamrożonymi bananami, mlekiem, pastą waniliową i syropem klonowym.  Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

4. Tak przygotowaną masę przekładamy ponownie do pojemnika i schładzamy jeszcze około 30 min. w zamrażarce. Podajemy z granolą i ulubionymi owocami.

SMACZNEGO!

Paulina


LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

Więcej inspiracji na zdrowe lody, zimne desery i smoothies znajdziecie w książce : http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html

  • gin

    Pyszności!
    Choć, póki co, stawiam na ciepłe śniadania… U nas też w zeszłym tygodniu padał śnieg…