Przepowiadam zbliżające się lato. Wcinam lody i piszę o nich post, mimo iż wczoraj padał u mnie … śnieg :D. Potrzebowałam po świętach śniadania lekkiego, owocowego, które da mi ogromnego kopa do działania. Tak oto powstały te lody. Przygotowanie ekspresowe pod warunkiem, że wcześniej namoczymy kaszę i zamrozimy banany. Niemniej jednak niesamowicie pyszne, zdrowe i co najważniejsze w formie lodów :))). Takie lody to również fajna alternatywa na deser, II śniadanie lub podwieczorek.
Przygotujcie sobie i swoim pociechom, wcinajcie bez wyrzutów sumienia i delektujcie się chwilą! Cudownego dnia Kochani :))
Składniki: (na 2 porcje)
- 2/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 2 banany
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 4 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- do podania: ulubiona granola, np. z tego przepisu, marakuja lub inne ulubione owoce
Wykonanie:
1. Kaszę gryczaną zalewamy zimną wodą z łyżką cytryny i pozostawiamy na noc do moczenia.
2. Banany obieramy, kroimy na plasterki, układamy w pojemniku i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny.
3. Następnego dnia kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sitku. Dokładnie odsączamy i umieszczamy w naczyniu blendera razem z zamrożonymi bananami, mlekiem, pastą waniliową i syropem klonowym. Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
4. Tak przygotowaną masę przekładamy ponownie do pojemnika i schładzamy jeszcze około 30 min. w zamrażarce. Podajemy z granolą i ulubionymi owocami.
SMACZNEGO!
Paulina