niedziela, 31 Styczeń 2016

Bezglutenowe mini pączki z ricotty

Najszybsze pączki jakie robiłam. Są wilgotne, puszyste i delikatne. To zdecydowanie dużo łatwiejsza wersja klasycznych pączków. Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu to przepis specjalnie dla Was! :))

Klasyczny przepis według Nigelli widziałam już dawno, lecz nigdy nie mogłam się zabrać do ich przygotowania. Zbliżający się Tłusty Czwartek był idealną okazją by wypróbować przepis. Nie byłabym oczywiście sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała :)). Mąkę pszenną zastąpiłam jaglaną i kokosową, co było strzałem w dziesiątkę. Cynamon zastąpiłam wanilią, a kolejnym pomysłem było podzielenie masy na dwie części i przygotowanie pączków klasycznych oraz czekoladowych – to również był strzał w dziesiątkę!

Mini pączki z ricottySkładniki:

  • 250 g ricotty
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • laska wanilii
  • 1,5 łyżeczki kamienia winnego (można użyć klasycznego proszku do pieczenia)
  • 2 łyżki prawdziwego kakao
  • olej do głębokiego smażenia (około 0,7 l)

Wykonanie:

1.W misce ubijamy jajka z cukrem kokosowym. Dodajemy ricottę, miksujemy aż powstanie jednolita masa. Dodajemy suche składniki (mąki, szczyptę soli, ziarenka z 1 laski wanilii, kamień winny/proszek do pieczenia. Miksujemy.

2. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

3. W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej wykładamy ciasto małą łyżeczką (pączki bardzo ładnie rosną) i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu. Posypujemy zmielonym na cukier puder ksylitolem.

Mini pączki z ricottySMACZNEGO

Paulina