piątek, 29 Wrzesień 2017

Bezglutenowe racuchy z jabłkami

Idealne, delikatne i puszyste racuszki z jabłkami. Najlepsze, leniwe śniadanie na weekend jakie można sobie wymarzyć. Jako dodatek polecam kubek pysznej kawy, a dzieciom kubek prawdziwego kakao :))) będziecie zachwyceni! 

Składniki: (na 3 porcje)

  • 2 duże jabłka
  • 1 szklanka mąki ryżowej (ok 150 g)
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka (roślinnego lub zwykłego)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia

Wykonanie:

1. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami ksylitolu na gładką masę. Następnie do miski przesiewamy mąki wraz z sodą oraz dodajemy mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

2.  Na tarce o grubych oczkach ścieramy jabłka. Dodajemy do ciasta, mieszamy szpatułką.

3. W oddzielnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy z jabłkami, delikatnie mieszamy aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

4. Na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem tłuszczu smażymy racuszki z obu stron na złoty kolor.

5. Placuszki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

6. Łyżkę ksylitolu mielimy w młynku do kawy. Gotowym cukrem pudrem posypujemy nasze racuchy.

Smacznego!

Paulina