niedziela, 20 Marzec 2016

Bezglutenowy mazurek z kremem czekoladowym i bezą

Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny przepis Wielkanocny. Tym razem wybór padł na mazurka, tradycyjne ciasto Wielkanocne. Nie jestem wielką fanką mazurków, ale w ramach eksperymentu postanowiłam przygotować jego w trochę innej odsłonie. Klasyczny mazurek składa się z kruchego ciasta, masy/kremu oraz dekoracji. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała „uzdrowić” klasycznych mazurków z kajmakiem, słodkimi kremami bazującymi na kremówce i kilogramach cukru ;)).  Muszę Wam przyznać, że smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania!

Delikatny i kruchy spód, przykryty bogatym w smaku kremem z awokado, bananów, daktyli i kakao przykryty delikatną i kremową bezą, do której zrobienia wykorzystałam ksylitol. Wbrew pozorom przygotowanie ciasta nie jest trudne, a smak na pewno wynagrodzi Wam czas spędzony w kuchni.

Zdecydowanie polecam spróbować i tradycję przedstawić w zdrowej i naprawdę przepysznej odsłonie :))). Ta wersja mazurka jest również idealną propozycją dla osób na diecie bezglutenowej.

bezglutenowy mazurek z kremem czekoladowym i beząSkładniki:

Spód:

  • 100 g migdałów zmielonych na mąkę
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g oleju kokosowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 banany
  • 4 łyżki kakao
  • 8 daktyli
  • 4 krople aromatu migdałowego

Beza:

  • 3 białka jaja
  • 6 łyżek ksylitolu
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy wszystko palcami (lub miksujemy mikserem) aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodajemy 1 żółtko i olej kokosowy, zagniatamy ciasto do momentu, kiedy będziemy mogli złączyć je w jednolitą kulę, staramy się zrobić to jak najszybciej. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

2. Daktyle wkładamy do szklanki/miski i zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do namoczenia na około 15 minut. Następnie odlewamy wodę, a namoczone daktyle blendujemy na gładką masę.

3. Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i wkładamy do miski/naczynia blendera. Dodajemy obrane banany, krem z daktyli, aromat migdałowy oraz kakao, dokładnie blendujemy, powinien powstać nam gęsty krem. Próbujemy, wedle uznania możemy dodać więcej aromatu lub np. miodu jeżeli masa jest dla nas za mało słodka, ale pamiętajmy, że na wierzchu będzie beza ;)).

4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy dokładnie ciastem, spód nakłuwamy delikatnie widelcem i pieczemy 20 minut.

5. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy po łyżce ksylitolu (1 łyżka co 30-40 sekund) i ubijamy do momentu kiedy białka staną się lśniące, a ksylitol całkowicie rozpuści się w białkach.

6. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 170 stopni. Upieczony spód wyjmujemy delikatnie z blaszki. Blachę ponownie wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ubite białka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut (na ostatnie 7 minut pieczenia włączamy termoobieg). Beza powinna być krucha z zewnątrz i piankowa w środku. Studzimy.

7. Ostudzony spód smarujemy przygotowanym kremem czekoladowym. Na wierzch wykładamy ostudzoną bezę. Smacznego!!!

bezglutenowy mazurek z kremem czekoladowym i beząbezglutenowy mazurek z kremem czekoladowym i beząbezglutenowy mazurek z kremem czekoladowym i beząSMACZNEGO!!!

Paulina