wtorek, 1 Sierpień 2017

Borówkowy pudding chia z musem kokosowym

Borówkowy pudding chia to pyszne i lekkie śniadanie lub zdrowy deser. Posiłek, który przygotujesz w 5 minut, na pewno zaskoczy nie jednego z Was (fakt musi odstać około godzinę w lodówce, ale przygotowanie nie kosztuje żadnego wysiłku, wystarczy zmiksować i wymieszać składniki!). 

Dlaczego warto wprowadzić nasiona CHIA do swojej diety? Na pewno mogą być fajnym urozmaiceniem naszych jadłospisów jak również są dobrym źródłem białka, kwasów tłuszczowych,  skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i składników mineralnych. Wspomagają pracę jelit, regulują stężenie cukru we krwi, obniżają poziom złego cholesterolu czy poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. O dobroczynnych właściwościach tych malutkich nasionek można by pisać naprawdę bardzo długo :)).

Dlaczego warto wybrać nasiona chia od propharma ? Sprowadzane są z Argentyny, czyli z kraju skąd pochodzą i uprawiane są od wieków. Jakość tych nasion jest nieporównywalna z tymi, które sprowadzane są z Azji i z czystym sumieniem mogę Wam je polecić!

Częstujcie się!

Składniki: (na 3-4 porcje)

  • 500 g borówek
  • 2 banany
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki pasty kokosowej
  • 6 łyżek mleka (roślinnego lub zwykłego)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • borówki, chipsy kokosowe i melisa/mięta do dekoracji

Wykonanie:

1. Borówki myjemy i wrzucamy do naczynia blendera. Dodajemy obrane banany i nasiona chia. Miksujemy do momentu uzyskania musu. Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

2. Do małego rondelka wlewamy mleko dodajemy syrop klonowy i pastę kokosową. Rondelek umieszczamy w kąpieli wodnej, wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Studzimy.

3. W szklaneczkach/słoiczkach przekładamy gotowy pudding chia na zmianę z musem kokosowym. Dekorujemy owocami, chipsami kokosa i świeżą melisą lub miętą.

Smacznego!

Paulina