piątek, 19 Luty 2016

Bounty z kaszy jaglanej

Kokosowo-czekoladowe batoniki z kaszy jaglanej. Domowe, nieziemsko pyszne, w smaku praktycznie identyczne jak oryginał (w mojej wersji trochę mniej słodkie, bo klasyczne sklepowe jest zdecydowanie przesłodzone) i przede wszystkim zdrowe. Idealne na weekendowy deser. Idealne, kiedy potrzebujemy czegoś „słodkiego”.  Idealne jako dodatek do małej czarnej. Idealne na wynos do pracy/na uczelnię lub do szkoły dla naszych pociech. Ja osobiście uwielbiam :))).

Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba poświęcać dużo czasu na jego zrobienie, a jest naprawdę świetną alternatywą dla sklepowych batoników. Wszyscy je uwielbiają, przetestowane wielokrotnie :)). Spróbujcie koniecznie!

Bounty z kaszy jaglanejSkładniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych (pamiętajcie, aby wybierać te niesiarkowane)
  • 20-25 g cukru kokosowego (można zamienić np. na ksylitol)
  • 200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy mlekiem kokosowym gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do momentu gdy kasza wchłonie prawie cały płyn, tj. około 15-20 minut, kasza powinna być lekko rozgotowana, ale powinno w niej zostać troszkę płynu (w razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub mleka). Do ugotowanej kaszy dodajemy wiórki kokosowe oraz cukier kokosowy i dokładnie mieszamy. Powstała masa powinna być bardzo gęsta. Studzimy.

2. Z ostudzonej masy lepimy batoniki (możemy również zrobić pralinki – wtedy lepimy kuleczki). Układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na około 30 minut, żeby masa stwardniała.

3. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Obtaczamy w niej ulepione wcześniej batoniki. Batoniki ponownie wkładamy do lodówki do momentu stwardnienia czekolady.

Bounty z kaszy jaglanejBounty z kaszy jaglanejBounty z kaszy jaglanej

SMACZNEGO!!!

Paulina