piątek, 10 Luty 2017

Brownie z fasoli

Mięsiste, wilgotne i … mocno czekoladowe, jednym słowem idealne brownie do sobotniej kawki! Bez dodatku mąki, w zamian za to z fasoli, której naprawdę nie musicie się obawiać.  Razem z resztą składników daje niesamowite doznania… zresztą spróbujcie i oceńcie sami :)))

Składniki: (na dużą blachę, ok. 12 porcji)

  • 400 g fasoli ( białej lub czerwonej)
  • 200 g masła orzechowego
  • 3 banany
  • 75 g daktyli suszonych
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym)
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 100 g borówek amerykańskich (lub innych ulubionych owoców)
  • 4 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Fasolę zalewamy wodą, pozostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę płuczemy, zalewamy świeżą woda i gotujemy do miękkości.

2. Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia na 10-15 minut.

3. Ostudzoną fasolę, namoczone daktyle wraz z wodą, w której się moczyły, siemię lniane, sodę oczyszczoną, kakao, masło orzechowe, banany, szczyptę soli i pastę waniliową (lub ekstrakt waniliowy) umieszczamy w naczyniu malaksera i miksujemy na gładką masę.

4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy borówkami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut.

5. Upieczone ciasto wyjmujemy delikatnie z blaszki i studzimy na kratce.

6. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nasze brownie.

SMACZNEGO!

Paulina