piątek, 12 Maj 2017

Budyń owsiany z musem z rabarbaru

Płatki owsiane są moim zdaniem nieocenione, poza tym, że są skarbnicą składników odżywczych to można z nich wyczarować nieskończenie wiele słodkich, jak i wytrawnych dań. Od klasycznej owsianki zaczynając, poprzez batoniki, omlety, granole i koktajle z ich dodatkiem, na panierkach, naleśnikach, plackach i wegańkiej „jajecznicy” kończąc. Całkiem niedawno wpadłam na pomysł, aby właśnie płatki owsiane zamienić w budyń. Więc jeżeli nie odpowiada Ci konsystencja klasycznej owsianki, może właśnie spróbujesz płatków w takim wydaniu? W połączeniu z rabarbarem, na który aktualnie mamy sezon i który jest dobrym źródłem witamin (A, C, E), składników mineralnych oraz innych substancji pozytywnie oddziałujących na nasze zdrowie tworzy naprawdę cudowne danie/deser.

Mój budyń podałam ze stokrotkami. Oczywiście możemy pominąć ten element, jednakże ozdabiając nasze posiłki jadalnymi kwiatami nie tylko nadajemy im nowego wymiaru, ale również w ten sposób możemy spróbować zachęcić nasze „niejadki” do jedzenia niektórych potraw. Przecież każdy posiłek ozdobiony kwiatami to nie tylko uczta dla oka :))) Jadalne kwiaty posiadają również przeróżne właściwości lecznicze. Ale o tym napiszę kiedyś dłuższy post!

Tymczasem zapraszam na ekspresowy i pyszny budyń owsiany z rabarbarem i stokrotkami!

Składniki: (na 3 porcje)

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 szklanki mleka kokosowego (można zamienić na inne mleko roślinne bądź zwykłe)
  • 300 g rabarbaru
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałów
  • kilka stokrotek do dekoracji lub innych ulubionych, jadalnych kwiatów (np. fiołki, mniszek lekarski, forsycja, czarny bez, bratki, lawenda lub płatki róż)

Wykonanie:

1. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnuszka z grubym dnem, zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy syrop klonowy i gotujemy na małym ogniu aż rabarbar się rozpadnie. Pod koniec gotowania dodajemy skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy.

2. W drugim rondelku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy płatki owsiane oraz siemię lniane. Gotujemy do momentu aż płatki napęcznieją. Następnie całość blendujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

3. W miseczkach podajemy budyń w połączeniu z musem z rabarbaru, posypujemy go prażonymi płatkami migdałów. Możemy udekorować ulubionymi jadalnymi kwiatami 🙂

SMACZNEGO!

Paulina

  • Budyń owsiany to dla mnie nowość, ale już mi się podoba:)

    • NaTropieSmakow

      Mam nadzieję, że również zasmakuje 🙂

  • Ale piękna owsianka! I ten dodatek stokrotek rewelacja 🙂

    • NaTropieSmakow

      Gosia dziękuję :* zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂