poniedziałek, 16 Maj 2016

Burgery z batatów

Dzisiaj zapraszam na kolejną propozycję z serii domowy i zdrowy fast-food! Burgery w wersji roślinnej wcinają nawet najbardziej zatwardziali mięsożercy ;)))

Burgery możemy podawać w bułkach lub w towarzystwie kasz/ziemniaków/ryżu/warzyw do obiadu/kolacji. Są też rewelacyjną propozycją jako posiłku „na wynos”, w towarzystwie lekkiej wiosennej sałatki smakują równie wyśmienicie. Lekko słodki batat w towarzystwie aromatycznej kolendry, pikantnego pieprzu cayenne, nasion sezamu oraz słonecznika sprawią, że Wasze kubki smakowe będą zachwycone. Zapraszam Was na jedną z moich ulubionych odsłon wege burgera.

Ostrzegam … zazwyczaj nie kończy się na jednym! :))

IMG_0666

burgery z batatów

Składniki: (na 6-7 sztuk)

  • 450 g upieczonych batatów (u mnie 2 małe; ja piekłam w rękawie do pieczenia około 35-40 minut w 190 stopniach C z termoobiegiem – długość pieczenia w zależności od wielkości batatów)
  • 150 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 cebula
  • 2 garści świeżej kolendry
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (można pominąć)
  • 5 łyżek mąki jaglanej
  • sól

Frytki pieczone:

  • kilka ziemniaków
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
  • oliwa z oliwek

Propozycja podania: bułki żytnie(wersja z glutenem) lub gryczane (dla osób na diecie bezglutenowej), sos czosnkowy (jogurt naturalny zmiksowany z czosnkiem i szczyptą białego pieprzu), awokado, rukola, kozi ser, pomidor i ulubione kiełki.

Wykonanie:

1. Upieczonego i ostudzonego batata przekrajamy na pół, łyżką wydrążamy miąższ do miski i blendujemy go na gładkie puree. Kolendrę i pietruszkę płuczemy, siekamy drobno i wkładamy do miski z puree. Resztę składników na burgera dodajemy do miski i dokładnie, ręcznie mieszamy do momentu połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą.

2. Jeżeli nie przygotowujemy frytek pomijamy ten punkt ;)). Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy, kroimy w słupki, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, delikatnie skrapiamy oliwą. Ja piekłam frytki jednocześnie z burgerami, układając je obok na blaszce (należy jednak pamiętać aby co jakiś czas je przemieszać).

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (góra-dół). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z przygotowanej masy formujemy burgery i układamy na blasze. Burgery pieczemy około 15-20 minut do momentu zarumienienia. Następnie wyjmujemy blachę, delikatnie przekładamy burgery na drugą stonę i pieczemy jeszcze 7-8 minut.

4. Burgery podajemy w bułkach lub do obiadu/kolacji wedle uznania. Na zdjęciach burger w bułce żytniej i kolejno sos czosnkowy, rukola, ser kozi, burger z batata, pomidor, kiełki, awokado, świeża kolendra.

burgery z batatówburgery z batatów

burgery z batatówburgery z batatówSMACZNEGO!!!

Paulina