środa, 15 Luty 2017

Carpaccio z buraka i pomarańczy

Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną zimową „sałatkę”, a konkretnie carpaccio z buraka i pomarańczy podane na liściach świeżego szpinaku z lekkim, tymiankowym sosem winegret. Carpaccio możemy podać również z samą oliwą z oliwek i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Jest pysznie! Zapraszam :)))

Składniki: (na 2 porcje)

  • 2 duże upieczone lub ugotowane buraki
  • 2 pomarańcze
  • 2 garści świeżego szpinaku (można użyć rukoli lub roszponki)
  • 40 g sera Feta lub sera koziego
  • 2 łyżki nasion konopnych

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju z nasion konopii (można zastąpić oliwą z oliwek)
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku

Wykonanie:

1. Szpinak myjemy i osuszamy. Układamy na talerzu lub w miseczce.

2. Upieczonego lub ugotowanego buraka kroimy na cieniutkie plasterki. Pomarańczę   dokładnie obieramy, oczyszczamy z białych błonek. Również kroimy na cieniutkie plasterki.

3. Na szpinaku układamy na zmianę plasterki pomarańczy z burakiem, z wierzchu układamy pokruszony ser. Z oleju, miodu, musztardy, soku z cytryny i świeżego tymianku przygotowujemy sos. Gotowe carpaccio posypujemy nasionami konopii oraz polewamy naszym sosem.

SMACZNEGO

Paulina