poniedziałek, 15 Sierpień 2016

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Uzależniające tak jak te, które możemy kupić w każdym sklepie. To, co je wyróżnia, to fakt, że są o niebo zdrowsze. Według mnie są również o niebo lepsze! Przetestowane wielokrotnie, mój mąż je uwielbia, więc często goszczą u nas w domu.

Chipsy możemy przyprawiać dowolnie, zamiast wędzonej papryki możemy użyć chili, skórki z cytryny/limonki, cynamonu, curry lub ulubionych ziół. Jeżeli chcecie uzyskać serowy posmak polecam dodać płatki drożdżowe nieaktywne.

Idealna przekąska na imprezę lub na wieczór filmowy przy lampce czerwonego wina. Chipsy wcale nie muszą być takie niezdrowe! GORĄCO POLECAM ;))

IMG_3494Składniki: (na 2 blaszki chipsów)

  • pęczek jarmużu (u mnie ok. 200 g)
  • oliwa z oliwek
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • papryka wędzona

Wykonanie:

1. Liście jarmużu dokładnie myjemy i osuszamy. Odcinamy łodygi oraz twarde włókna biegnące wzdłuż liścia. Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki (4-5 cm).

2. Jarmuż wrzucamy do dużej miski. W małej miseczce mieszamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu oraz łyżeczkę papryki wędzonej. Oliwę z przyprawami wlewamy do miski z jarmużem i dokładnie mieszamy tak, aby marynata pokryła dokładnie każdy liść.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze układamy liście jarmużu (mogą byś ułożone ciasno, lecz nie jeden na drugim).

4. Chipsy pieczemy 5-7 minut, jarmuż powinien być chrupki, ale nie spalony. Chipsy bardzo łatwo spalić, więc kontrolujemy je podczas pieczenia;)).

Chipsy z jarmużu Chipsy z jarmużuChipsy z jarmużuSMACZNEGO!

Paulina