sobota, 30 Styczeń 2016

Chlebek bananowy

Jest pyszny, lekki i niesamowicie delikatny. Rozpływa się w ustach. Chlebek bananowy, bo o nim mowa to zarówno słodka propozycja śniadaniowa, ale też szybki i bardzo prosty w wykonaniu deser, idealny również jako przekąska w pracy, na uczelni lub po treningu. Moja propozycja sprawdzi się również dla osób na diecie bezglutenowej, czy bezlaktozowej. 

Banana bread „przywędrował” do nas z Ameryki. To jeden z najbardziej popularnych tam słodkich chlebków, chociaż ja bardziej traktuję go jak ciasto :)). Jest naprawdę bardzo szybki i prosty w przygotowaniu (polega ono jedynie na dokładnym połączeniu wszystkich składników). Ważne jest aby banany, których używamy do jego przygotowania były bardzo dojrzałe.

Moja ulubiona wersja to chlebek bananowy posmarowany masłem orzechowym :))), ale możemy również łączyć go ze świeżymi owocami, powidłami czy też domową nutellą. Oczywiście chlebek możemy również wzbogacić dodając do masy przed pieczeniem suszone owoce, orzechy lub posiekaną gorzką czekoladę. Ja dzisiaj proponuję wersję bardziej klasyczną :)).

Chlebek bananowy

Składniki: (na keksówkę o długości 22 cm)

  • 3 banany (ok. 450 g ze skórką)
  • 2 jaja
  • 80 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego (można pominąć lub zastąpić innym słodzikiem, np. ksylitolem)
  • 1,5 łyżeczki kamienia winnego (jest to zamiennik proszku do pieczenia, więc spokojnie możemy użyć klasycznego proszku)
  • szczypta soli

Wykonanie:

1.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (góra-dół).

2. W misce rozgniatamy widelcem banany. Dodajemy roztrzepane jajka, mleko, syrop daktylowy, olej  i ubijamy na gładką masę. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, szczyptą soli i kamieniem winnym/proszkiem do pieczenia.

3. Dno i boki blaszki smarujemy olejem kokosowym i oprószamy delikatnie mąką kokosową lub otrębami. Przekładamy masę do foremki. Pieczemy około 50-60 minut (do tzw. „suchego patyczka”). Studzimy w foremce.

4. Najlepszy jest w towarzystwie masła orzechowego (oczywiście home made:))).

Chlebek bananowyChlebek bananowyGorąco polecam!

Paulina

  • Humcia Kak

    Podeszłam do niego dwa razy, pachnie obłędnie i wygląda przepysznie dopóki nie wyjmę go z blaszki 🙁 Czy ciasto powinno urosnac? Moje nie rośnie a chlebek upieczony jest tylko z zewnątrz, w środku mokry 😭😭😭

    • NaTropieSmakow

      Ciasto rośnie, ale naprawdę minimalnie. Ja zawsze pozostawiam w blaszce do całkowitego ostygnięcia (blaszkę smaruję olejem lub masłem klarowanym i oprószam mąką bądź otrębami, chlebek wychodzi bez najmniejszych problemów). W środku ciasto powinno być wilgotne, ale upieczone. Z doświadczenia wiem, że bardzo dużo zależy od mąki kokosowej, niestety mąka mące nie równa. Robiłam również chlebek bananowy według tego przepisu z małą zmianą, dodałam 50 g mąki ryżowej i 40 g mąki kokosowej, wychodzi również wspaniały, jest delikatniejszy i trochę więcej rośnie! Polecam 🙂

      • Jolanta Krzyzostaniak

        Dziękuję za odpowiedź! 🙂 Spróbuję w takim razie wariacji z mąką ryżową :))