wtorek, 31 Maj 2016

Chłodnik z ogórków i awokado

Po krótkiej przerwie, z naładowanymi bateriami i głową pełną pomysłów wracam z ekspresowym przepisem na zielony chłodnik z ogórków i awokado z delikatną nutą mięty. Jest lekki, orzeźwiający i kremowy – idealny na upały. Z dodatkiem młodych ziemniaków i jajka na miękko stanowi ciekawy pomysł na obiad, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie posiłki. Chłodnik sam w sobie to dosłownie kilka minut przygotowania bez użycia kuchenki, jedynie dodatki które proponuję będą potrzebowały obróbki cieplnej.

Taki posiłek mogą również spożyć osoby na diecie bezglutenowej oraz diecie bezlaktozowej.

Chłodnik z ogórków i awokado ochłodzi nawet najbardziej upalny letni dzień! Gorąco polecam ;)))

Chłodnik z ogórków i awokadoSkładniki: (na 3-4 porcje)

  • 700 g ogórków 
  • 2 awokado
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • garść liści mięty
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1/2 cytryny
  • 8-10 młodych ziemniaków
  • 3-6 jajek ( 1 -2 sztuki na porcję wedle uznania)

Wykonanie:

1. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy do naczynia blendera. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i dodajemy do ogórków. Miętę myjemy, osuszamy; czosnek obieramy; z cytryny wyciskamy sok – tak przygotowane składniki dodajemy do naczynia blendera i miksujemy na aksamitny krem, dodajemy wodę i ponownie miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

2. Młode ziemniaczki dokładnie myjemy (nie obieramy) i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości.

3. W rondelku gotujemy jajka na miękko.

4. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na mniejsze części wedle uznania.

5. Chłodnik podajemy z dodatkiem młodych ziemniaków i jajka na miękko posypany rzodkiewką i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Chłodnik z ogórków i awokadoChłodnik z ogórków i awokadoChłodnik z ogórków i awokadoSmacznego!!!

Paulina