poniedziałek, 10 Lipiec 2017

Ciasto jogurtowe z owocami

Naprawdę najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam do tej pory. Puszyste, delikatne i pachnące latem. Inspirację zaczerpnęłam z bloga Doroty moje wypieki, która tworzy niesamowite słodkości. Przepis w mojej wersji jest delikatnie uzdrowiony, idealny do mocno schłodzonej lemoniady czy klasycznego frappe! Gorąco polecam :))

Składniki:

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 200 g mąki kasztanowej
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 100 g erytrytolu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 600 g ulubionych owoców

Wykonanie:

1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce myjemy, wyjmujemy pestki/szypułkujemy.

2. W misce mieszamy rózgą olej, erytrytol, jajko, skórkę i sok z cytryny do momentu połączenia składników. Dodajemy jogurt i ponownie mieszamy. Przesiewamy mąki razem z sodą oczyszczoną. Mieszamy.

3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowaną masę. Układamy owoce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 50-60 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

Paulina

Kategoria: ,