sobota, 9 Styczeń 2016

Ciasto z batatów

Dzisiejszy dzień jest dla mnie wyjątkowy – piszę pierwszy wpis na bloga! Czekałam na ten moment bardzo długo ;)) Mam nadzieję, że jest to początek wspaniałej i niekończącej się przygody, którą wspólnie będziemy przeżywać. Bardzo się cieszę, że mogę Cię gościć na moim blogu! Zapraszam do wspólnego tropienia … :))

Czasami kawałek ciasta jest nam bezwzględnie potrzebny. Moja dzisiejsza propozycja to odpowiedź właśnie na taką potrzebę :)) Był to zdecydowanie eksperyment i śmiało mogę powiedzieć, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Ciasto z batatów z kokosową bitą śmietaną jest idealnym dodatkiem do sobotniej kawy.

Ciasto z batatów z kokosową bitą śmietaną

CIASTO Z BATATÓW Z KOKOSOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki:

Spód :

  • 150 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie :

  • 900 g batatów
  • 3 jaja
  • szklanka mleczka kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego (można zamienić na ksylitol)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki kardamonu, ziarenka z 1 laski wanilii, łyżeczka skórki startej z pomarańczy

Krem:

  • puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • 1/3 szklanki podprażonych płatków migdałów

 

Wykonanie:

1. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy wszystko palcami (lub miksujemy mikserem) aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodajemy olej kokosowy oraz zimną wodę i zagniatamy ciasto do momentu, kiedy będziemy mogli złączyć je w jednolitą kulę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

2. Bataty myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Odcedzamy i studzimy. W dużej misce blendujemy ostudzone bataty na gładką masę. Dodajemy do niej mleczko kokosowe, przyprawy, skórkę pomarańczy, cukier kokosowy, olej kokosowy, jaja i dokładnie mieszamy.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C – góra i dół. Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy olejem kokosowym. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na placek, wykładamy nim spód i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut. Gotowe ciasto studzimy.

4. Mleczko kokosowe na bitą śmietanę wstawiamy dzień wcześniej do lodówki (musi być porządnie schłodzone). Schłodzoną puszkę mleczka otwieramy i delikatnie oddzielamy twardy tłuszcz kokosowy od wody (wodę możemy śmiało wykorzystać np. do koktajlu). Tłuszcz umieszczamy w misce wraz ze zmielonym na puder ksylitolem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Dekorujemy ciasto wedle uznania i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.

 

Ciasto z batatów z kokosową bitą śmietaną

Częstujcie się :)) smacznego !

Paulina

 

  • Anna-Maria Borucka

    Super przepis i piękne zdjęcia!

    • NaTropieSmakow

      Anna-Maria dziękuję! Mam nadzieję, że zagościsz tu na dłużej ;))

  • Paulina Kryńska

    mniam ! 🙂

    • NaTropieSmakow

      :))))

  • Wygląda świetnie, pewnie też pysznie smakuje:)

    • NaTropieSmakow

      Dziękuję ;))