środa, 27 Lipiec 2016

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Faszerowana cukinia. Letni, obiadowy klasyk. Jakiś czas temu proponowałam Wam mini cukinie faszerowane brązowym ryżem i suszonymi pomidorami O TU ;). Dzisiaj mam dla Was przepis na cukinie z mięsem mielonym i warzywami. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu danie, które będzie fajną propozycją na obiad, kolację lub posiłek na wynos.

Tak przygotowana cukinia może być spożyta samodzielnie jako posiłek białkowo-tłuszczowy lub w towarzystwie ryżu, kasz czy młodych ziemniaczków. Jest przepyszna! Spróbujcie koniecznie ;))

Cukinia nadziewana mięsem mielonym i warzywamiSkładniki: (na 4-5 porcji)

  • 2 duże cukinie
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie dziczyzna, możecie zastąpić ją mięsem drobiowym/wieprzowym/wołowym)
  • 2 cebule
  • 5 łodyg buraka naciowego (można zastąpić selerem naciowym)
  • 4 duże pomidory malinowe
  • zioła prowansalskie
  • kilka listków bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 g ulubionego tartego sera (u mnie provolone, możemy użyć również parmezanu/mozzarelli)
  • sól
  • pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Szklimy na niej posiekaną w kostkę cebulkę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego buraka (selera) naciowego. Mieszamy i podsmażamy 2-3 minuty. Do warzyw dodajemy mielone mięso, smażymy, co chwilę mieszając.

2. Cukinie dokładnie myjemy, przekrajamy wzdłuż. Za pomocą łyżki wydrążamy środek. Wydrążony miąższ z cukinii siekamy i wrzucamy na patelnię. Smażymy 2-3 minuty.

3. Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki. Wrzucamy na patelnię, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem kilka minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. 

4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Na tarce na dużych oczkach ścieramy ser do posypania cukinii.

5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy cukinie. Powstałym farszem nadziewamy przygotowane warzywa. Z wierzchu posypujemy starty serem i świeżą bazylią.

6. Cukinie pieczemy 35-40 minut, do momentu, kiedy staną się miękkie i zarumienione z wierzchu.

Cukinie faszerowane mięsem mielonym i warzywamiCukinie nadziewane mięsem mielonym i warzywamiCukinie nadziewane mięsem mielonym i warzywamiCukinie faszerowane mięsem mielonym i warzywamiCukinie faszerowane mięsem mielonym i warzywamiSMACZNEGO!!!

Paulina