czwartek, 17 Listopad 2016

Curry z batatem, cukinią i bakłażanem

Dzisiaj mam dla Was przepis na ekspresowe, wegańskie curry z batatami, bakłażanem i cukinią. Przygotowanie zajmuje dosłownie 25 minut, jest banalnie proste, a gwarantuję, że to curry podbije Wasze kubki smakowe – tak jak podbiło kiedyś i moje. Lubię wracać do tego dania, lubię eksperymentować z dodatkami, w zależności od pory roku i dostępności warzyw sezonowych. Moje jesienne curry zawiera bakłażany, cukinię i bataty – to zdecydowanie mój numer jeden!

Spróbujcie koniecznie :)))

Curry z batetem, bakłażanem i cukinią

Składniki:

  • 2 bataty
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki czerwone
  • 3 pomidory
  • olej kokosowy
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3-4 cm korzenia świeżego imbiru
  • świeża lub suszona kurkuma
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól
  • 1/2 limonki
  • do podania: prażone orzeszki ziemne, ulubiony ryż, świeża kolendra/pietruszka

Wykonanie:

1. Cebulę, czosnek i bataty obieramy. Bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory myjemy. Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pozostałe warzywa kroimy w grubszą kostkę. Bakłażana delikatnie solimy i odkładamy na kilka minut aby się „spocił”. Następnie osuszamy go na ręczniku papierowym. Kurkumę, imbir oraz chili siekamy drobniutko.

2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy imbir, chili, kurkumę, cynamon oraz kmin. Podsmażamy 20-30 sekund. Następnie dodajemy cebulkę, szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy bataty, smażymy 4-5 minut co chwilę mieszając. Następnie dodajemy bakłażana, paprykę i cukinię. Smażymy pod przykryciem kilka minut do momentu aż warzywa zmiękną. Na koniec wrzucamy pomidory. Dusimy jeszcze kilka minut.

3. Dodajemy mleczko kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą oraz skrapiamy sokiem z limonki.

4. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni (1-2 łyżki na porcję).   

5. Curry podajemy z ryżem, posypujemy świeżą kolendrą oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Curry z batatami, bakłażanem i cukiniąCurry z batatami, bakłażanem i cukiniąSMACZNEGO!

Paulina