wtorek, 20 Grudzień 2016

Cytrynowy dorsz z soczewicą, jarmużem i grzybami

Serdecznie zapraszam na pysznego dorsza z jarmużem, soczewicą i grzybami. Idealna przystawka na #zdroweBożeNarodzenie.

Jeżeli jesteście fanami tradycyjnej ryby po grecku to zapraszam na bloga Nutricus, znajdziecie tam moją propozycję na pyszną, zdrową i ekspresową w wykonaniu rybę. Jeżeli jednak szukacie czegoś innego, mniej tradycyjnego, ale równie pysznego ten przepis jest zdecydowanie dla Was! Delikatny dorsz z cytrynowo-tymiankowym aromatem będzie cudownym akcentem na świątecznym stole! Gorąco polecam :)))

Składniki: (na 3-4 porcje)

  • 2 duże filety z dorsza
  • 4 duże liście jarmużu
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 100 g grzybów shimeji (można zastąpić boczniakami)
  • pieprz cytrynowy (opcjonalnie możemy zastąpić świeżo mielonym czarnym pieprzem)
  • 2 liście laurowe
  • cytryna
  • świeży tymianek
  • masło klarowane
  • sól
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. W garnku przygotowujemy kąpiel aby ugotować dorsza na parze. Do wrzątku wrzucamy kilka gałązek świeżego tymianku, 2 liście laurowe oraz 3-4 plasterki cytryny ze skórką (wcześniej musimy ją porządnie wyparzyć). Filety z dorsza dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy delikatnie pieprzem cytrynowym, układamy w koszyczku do gotowania na parze i wstawiamy na gorącą wodę. Gotujemy 15-18 minut w zależności od grubości i wielkości filecików.

2. Soczewicę płuczemy na sitku. Do rondelka wlewamy szklankę wody i zagotowujemy. Dodajemy soczewicę z 1 łyżką oliwy. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut.

3. Jarmuż płuczemy, odcinamy zdrewinałe końcówki, blanszujemy. Na rozgrzane masło wrzucamy listki świeżego tymianku, oczyszczone grzyby i podsmażamy na złoty kolor. Do grzybów dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy odrobiną soli.

4. Na talerzu układamy zblanszowany jarmuż, soczewicę z grzybami i dorsza ugotowanego na parze.

SMACZNEGO!

Paulina