poniedziałek, 30 Styczeń 2017

Czekoladowa gryczanka z owocami

Kasza gryczana na słodko i na dodatek na surowo? Jak najbardziej! Spróbujcie, gwarantuję cudowne i niezapomniane smaki, do których z uśmiechem na twarzy będziecie powracać ;)) Zapraszam na mocno czekoladową „michę” pełną witamin i składników mineralnych! Ostatnio, moje ulubione rozpoczęcie dnia!

Składniki: (na 2 porcje)

  • 10 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego (można użyć innego roślinnego lub zwykłego)
  • małe jabłko
  • mango
  • smoczy owoc (dragon fruit, można pominąć lub zastąpić np. granatem)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 5 daktyli
  • łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie kilka kostek gorzkiej czekolady (ja użyłam 6 kostek) – możemy pominąć

Wykonanie:

1. Kaszę gryczaną zalewamy zimną wodą z łyżką cytryny, w szklance zalewamy daktyle do 1/3 wysokości naczynia i pozostawiamy na noc do moczenia. 

2.  Następnego dnia kaszę odcedzamy i przepłukujemy na sitku. Dokładnie odsączamy i umieszczamy w naczyniu blendera, dodajemy mleko migdałowe, daktyle wraz z wodą, w której się moczyły oraz kakao. Jeżeli używamy czekolady – rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do reszty składników. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

3. Przekładamy do miseczek, dodajemy owoce i orzechy.

SMACZNEGO!!!

Paulina