piątek, 17 Marzec 2017

Czekoladowe babeczki z kremem jaglanym i owocami (bez pieczenia)

Serdecznie zapraszam na pyszne, zdrowe, czekoladowo-bakaliowe babeczki bez pieczenia! Idealny dodatek do małej czarnej, fajna alternatywa na II śniadanie lub podwieczorek. Bakalie mają moc! :)) Będziecie zachwyceni, gorąco polecam!

Składniki: (na 6 dużych babeczek)

  • 10 daktyli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki nasion CHIA
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • ulubione owoce
  • płatki lub wiórki kokosowe

 

  Wykonanie:

1. Daktyle zalewamy 200 ml ciepłej wody i odstawiamy na 20 minut do namoczenia. Daktyle wraz z wodą umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy orzechy, płatki owsiane, kakao, miód i CHIA i ponownie miksujemy. Powinna nam powstać gęsta i kleista masa.

2. Foremki na babeczki wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Przygotowaną masą wyklejamy foremki. Wkładamy na noc do lodówki.

3. Przygotowujemy krem. Puszkę mleczka kokosowego podgrzewamy w rondelku. Kaszę jaglaną mielimy na mąkę (np. w młynku do kawy). Do mleczka dodajemy zmieloną kaszę oraz ksylitol. Energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników (najlepiej zrobić to trzepaczką), krem zacznie szybko gęstnieć. Rondelek pozostawiamy na małym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty, co chwilę mieszamy. Krem studzimy.

4. Wyjmujemy foremki z lodówki. Tartaletki wykładamy na talerz/półmisek, wypełniamy przygotowanym kremem i dekorujemy owocami oraz płatkami kokosa.

Babeczki są gotowe do jedzenia. Najlepiej jednak smakują ponownie schłodzone 2-3 godziny.

SMACZNEGO!

Paulina

Specjalnie dla Was 5% promocja na zakupy w sklepie Agnex do 30.04.2017r (hasło – ZDROWE-BAKALIE).

Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex