wtorek, 19 Styczeń 2016

Czekoladowe pralinki

Każdy czasami ma ochotę na małe co nieco. Samodzielnie wykonane pralinki z dobrej jakości czekolady będą idealnym rozwiązaniem w tych chwilach. Będą zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż słoiczek nutelli :)).

Takie pralinki są też świetnym pomysłem na prezent handmade (może z okazji zbliżającego się Dnia Babci i Dnia Dziadka?). Jestem pewna, że będzie to świetna niespodzianka dla naszych bliskich.

Ja zrobiłam trzy wersje pralinek. Jeżeli chodzi o dodatki możemy eksperymentować do woli :)). Podstawa pralinek to: gorzka czekolada 70%, śmietanka 36% i masło ghee (zamiast śmietanki 36% możemy użyć mleczka kokosowego, ale wtedy pralinki będą miały kokosowy posmak :)). Moje smaki:

1 – róża z odrobiną rumu

2 – wanilia i chili

3- kokos

Są aromatyczne, mają cudowną kremową konsystencję i dosłownie rozpływają się w ustach! Enjoy!

Pralinki z gorzkiej czekolady

Składniki:

  • 350 g gorzkiej czekolady 70%
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 40 g masła ghee
Dodatki:
 
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • chili
  • pasta z nasion wanilii lub laski wanilii
  • konfitura z róży
  • rum
  • wiórki kokosowe
  • kakao lub karob
  • zmielone orzechy włoskie

Wykonanie:

1. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kremówce w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Masę dzielimy na 3 części.

2. Do 1 masy dodajemy 1/2 łyżeczki pasty z nasion wanilii i 1/3 łyżeczki chili (próbujemy i możemy doprawić wedle własnego uznania). Dokładnie mieszamy. 

3. Do 2 masy dodajemy 3 łyżki mleczka kokosowego i 2 łyżki wiórków kokosowych. Dokładnie mieszamy.

4. Do 3 masy dodajemy 3 łyżeczki konfitury z róży i 30 ml rumu. Dokładnie mieszamy.

5. Masy wstawiamy do lodówki na ok. 2-2,5 h. Dobrze schłodzoną masę nabieramy łyżką, formujemy kule w dłoniach i obtaczamy kolejno: róża i rum w mielonych orzechach włoskich, wanilia i chilii w kakao i kokos w wiórkach kokosowych (oczywiście możecie to zrobić wedle uznania).

Pralinki czekoladowe

Pralinki czekoladowe

Smacznego!

Paulina