sobota, 17 Grudzień 2016

Czekoladowo-piernikowa Inka

Idealna kawa na zimowe dni! Rozkoszuj się chwilą i przygotuj sobie oraz swoim bliskim cudowną, aromatyczną i baaardzo świąteczną kawę zbożową Inka! Zapraszam na zdrowy zastrzyk energii :)))

Składniki: (na 2 porcje)

  • 500 ml mleka migdałowego
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • kilka goździków
  • laska cynamonu
  • 1-2 ziarenka kardamonu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • skórka otarta z małej pomarańczy
  • 4 łyżki Inka MAGNE
  • 1 łyżka nasion CHIA
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

1. 400 ml mleka wlewamy do rondelka, wrzucamy do niego gorzką czekoladę, nasiona CHIA, skórkę otartą z pomarańczy i przyprawy, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Mieszamy trzepaczką do momentu rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia, dodajemy Inkę, miód, ponownie mieszamy (dokładnie, aby składniki się ze sobą połączyły i powstała gładka i aksamitna konsystencja kawy).

2. Z rondelka  wyjmujemy przyprawy (kardamon, goździki i laskę cynamonu). Napój przelewamy do szklanek. Pozostałe 100 ml mleka spieniamy za pomocą spieniacza. Spienione mleko przelewamy do szklanek. Z wierzchu możemy posypać szczyptą cynamonu.

Łączy przyjemne z naturalnym

SMACZNEGO!

Paulina

 

  • gin

    Oj tak, musiała być pyszna 🙂