poniedziałek, 25 Styczeń 2016

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z owocami

Po chwilowej przerwie wracam do Was z nowymi eksperymentami :)). Dzisiaj bardzo szybki przepis na ulubione, ostatnimi czasy, śniadanie (śmiało możemy potraktować ten posiłek również jako deser, pomimo, że w środku nie ma ani grama cukru). Budyń z kaszy jaglanej może być fajną alternatywą dla owsianki, klasycznej jaglanki czy kaszek na mleku dla naszych pociech. Żadne dziecko nie przejdzie obok takiego talerza obojętnie :)).

Jest gęsty, aksamitny, baaaaaaardzo czekoladowy, przygotowuje się ekspresowo, niestety w jeszcze szybszym tempie znika. Zapraszam!

Budyń z kaszy jaglanejSkładniki: (na 4 porcje)

  • 10 łyżek suchej kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka kokosowego (można zamienić na inne roślinne lub zwykłe)
  • 3 łyżki prawdziwego kakao
  • 1/2 mango (u mnie 200 g)
  • 2 banany

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku wrzątkiem, czynność powtarzamy 2-3 razy, aby nie była gorzka. Następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy dwoma szklankami mleka kokosowego i gotujemy do miękkości (kasza powinna wchłonąć cały płyn) około 15-20 min, pod przykryciem na małym ogniu, w międzyczasie kilkukrotnie mieszamy.

2. Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera, wlewamy 1/2 szklanki mleka kokosowego, dodajemy kakao, obraną 1/2 mango oraz banany. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji budyniu.

 
3. Podajemy ze świeżymi owocami/orzechami/płatkami kokosa lub świeżą miętą.

Budyń z kaszy jaglanej

Budyń z kaszy jaglanej

SMACZNEGO :))

Paulina