wtorek, 3 Styczeń 2017

Czekoladowy pudding z tapioki z musem z mango

Witam w Nowym Roku! Zapraszam na pierwszy przepis w 2017! Ekspresowy i niebiańsko pyszny czekoladowy pudding z tapioki z musem z mango sprawdzi się nie tylko jako śniadanie ale również delikatny i rozpływający się w ustach deser! Zarówno dla dużych jak małych fanów zdrowych słodkości. Zakochacie się w nim od pierwszej łyżeczki! Gorąco polecam!

Składniki: (na 2 porcje)

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 50 g tapioki
  • 200 g mango
  • 15 g kakao
  • 10 g syropu klonowego
  • do dekoracji: chipsy kokosowe, surowe ziarno kakaowca

Wykonanie:

1. W rondelku zagotowujemy mleko kokosowe. Do gotującego się mleka wrzucamy tapiokę. Gotujemy pod przykryciem 20-25 minut (w zależności od wielkości kuleczek tapioki). Podczas gotowania co kilka minut pudding energicznie mieszamy, aby nie przywierał do dna. Tapioka będzie ugotowana w momencie, kiedy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste.

2. Pod koniec gotowania dodajemy kakao i syrop klonowy, mieszamy aby składniki się dokładnie połączyły.

3. Mango obieramy, kroimy do naczynia blendera i miksujemy na gładki krem.

4. Ugotowany pudding przekładamy do miseczek/salaterek i z wierzchy polewamy musem z mango.

5. Dekorujemy chipsami kokosowymi i surowym ziarnem kakaowca.

SMACZNEGO!

Paulina

zBLOGowani.pl