środa, 17 Luty 2016

Domowe masło orzechowe

Bardzo prosty i szybki przepis na masło orzechowe. Bez zbędnych dodatków w postaci konserwantów, cukru czy oleju, bez których ciężko jest kupić masło w sklepie. Wiecie, że jestem zwolenniczką przygotowywania tego, co tylko jesteśmy w stanie zrobić w domu :)).

Tak więc masło zrobione samemu jest o niebo lepsze! Moja propozycja to połączenie orzechów laskowych i brazylijskich, ale spokojnie możemy je przyrządzić tylko z 1 rodzaju orzechów. Możemy również eksperymentować do woli jeżeli chodzi o dodatki smakowe do takiego masła, ale dzisiaj zapraszam na bardziej klasyczną propozycję.

Nie dodajemy żadnego tłuszczu, orzechy mają jego wystarczającą ilość :)). Wersja delikatnie słona jest zdecydowanie najlepsza – stąd sól w przepisie. Jest pyszne jako dodatek nie tylko do pieczywa, placuszków, naleśników, owsianek, jaglanek i owoców ale też do dań wytrawnych. Próbujcie i eksperymentujcie :))

masło orzechoweSkładniki: (na 1 słoiczek)

  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g orzechów brazylijskich
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Orzechy wysypujemy na blachę do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10-12 minut, do momentu, kiedy skórki z orzechów będą pękały. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.

2. Obieramy orzechy ze skórek. Najlepiej zrobić to partiami, przy pomocy czystej ściereczki – kładziemy uprażone orzechy na ściereczce i pocieramy je w dłoniach. Orzechy wkładamy do malaksera i miksujemy do momentu powstania gładkiego i oleistego kremu (orzechy pomału będą zmieniały swoją konsystencję). Na koniec dodajemy sól i dokładnie mieszamy.

3. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. W szczelnie zamkniętym słoiku możemy przechowywać do 3-4 tygodni, ale zapewniam, że znika dużo szybciej :)).

masło orzechowemasło orzechowemasło orzechowe

SMACZNEGO!

Paulina