niedziela, 3 Lipiec 2016

Drożdżówki odrywane z truskawkami

Pyszne, pachnące latem, puszyste drożdżówki odrywane z truskawkami i delikatną kokosową nutą. Sezon truskawkowy dobiega końca, więc na huczne jego zakończenie proponuję przygotować te cudowne bułeczki. Na takie drożdżówki wykonane samemu w domu śmiało możemy sobie od czasu do czasu pozwolić ;)))

Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe w towarzystwie kawy lub kakao ;))) Gorąco polecam!

Drożdżówki odrywane z truskawkamiSkładniki:

  • 300g mąki pszennej bio typ 550
  • 80 g mąki kokosowej
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g masła klarowanego/zwykłego w temperaturze pokojowej
  • 100 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g truskawek

Wykonanie:

1. Przygotowujemy rozczyn. Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku (musi być lekko ciepłe). Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę ksylitolu i łyżkę mąki pszennej. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut, rondelek przykrywamy ściereczką.

2. Do dużej miski przesiewamy mąki, dodajemy 3 łyżki ksylitolu, 1/2 łyżeczki soli, rozczyn z drożdży i 3 jajka. Dokładnie mieszamy dużą, drewnianą łyżką. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie, w między czasie dodajemy pomału masło. Ciasto zagniatamy ok 10-15 minut, do momentu kiedy będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Lepimy z ciasta kulę, zostawiamy w misce, miskę przykrywany ściereczką i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu).

3. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy dookoła mąką kokosową. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Kroimy na plasterki do miseczki, dodajemy łyżkę ksylitolu i mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki, na środku każdego układamy łyżkę/półtorej truskawek i zlepiamy w kulkę. Układamy w tortownicy, łączeniami do dołu. Bułeczki układamy jedna obok drugiej. Tortownicę przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Drożdżówki odrywane z truskawkami4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (funkcja nagrzewania góra-dół). W misce roztrzepujemy jajko. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy nim bułeczki. Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut, do momentu kiedy z wierzchu nabiorą złotego koloru. W razie gdyby drożdżówki wcześniej się zarumieniły możemy przykryć tortownicę folią aluminiową. Studzimy w tortownicy. Ostudzone drożdżówki przekładamy na tacę.

Drożdżówki odrywane z truskawkamiDrożdżówki odrywane z truskawkamiDrożdżówki odrywane z truskawkamiSMACZNEGO !!!

Paulina

Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym http://www.naturalniezdrowe.com.pl

 Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe