środa, 28 Wrzesień 2016

Fasolka szparagowa w boczku

Fasolka szparagowa w boczku to nie tylko świetny dodatek czy przekąska ale również przepyszny i banalny w wykonaniu, samodzielny posiłek, który możemy spakować na wynos.  Połączenie fasolki i boczku ze słodko-ostrym sosem i odświeżającą natką pietruszki jest po prostu genialne. Jeżeli jeszcze nie próbowałaś/eś takiego połącznia to gorąco polecam!

Nie przepadasz za boczkiem? Żaden problem, śmiało możesz go zastąpić szynką dobrej jakości!

Fasolka szparagowa w boczkuSkładniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • 10-12 plastrów boczku

Sos:

  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka miodu
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

1. Fasolkę myjemy i osuszamy. Odcinamy twarde końcówki, a następnie blanszujemy (zanurzamy na 3-4 minuty we wrzątku) i odcedzamy.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C.

3. W plaster boczku zawijamy po kilka fasolek. Zawijasy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 12-15 minut do momentu aż boczek się zarumieni.

4. Przygotowujemy sos. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę do miseczki, czarnuszkę miażdżymy w moździerzu, dodajemy do czosnku. Dodajemy pozostałe składniki (oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód). Energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników, sos doprawiamy świeżo mielonym pieprzem do smaku.

5. Natkę pietruszki drobno siekamy. Upieczoną fasolkę podajemy posypaną natką pietruszki i polaną sosem.

Fasolka szparagowa w boczkuFasolka szparagowa w boczkuSMACZNEGO!

Paulina