piątek, 12 Luty 2016

Frytki z batata, selera i pietruszki

Dzisiaj coś z serii dietetyczny fast-food czyli frytki z batata, selera i pietruszki. Tak przygotowane możemy wcinać bez wyrzutów sumienia :)). Zdecydowanie zdrowsza wersja klasycznych frytek, które możemy kupić prawie na każdym rogu w barach szybkiej obsługi, ociekających toną starego i używanego wielokrotnie, zapewne też najniższej jakości tłuszczu. Zdecydowanie zbyt często pojawiają się w naszych jadłospisach, niestety też w jadłospisach naszych pociech. A tak niewiele potrzeba żeby przyrządzić samemu zdrową alternatywę dla tego dania.

Frytki możemy przyrządzić praktycznie ze wszystkich warzyw korzeniowych, ja dzisiaj proponuję bataty, selera i pietruszkę. Głęboki tłuszcz wystarczy zamienić na piekarnik i ulubione przyprawy. Tak niewiele potrzeba, zwykle wystarczy odrobina dobrych chęci! :)) Gwarantuję, że będziecie zachwyceni efektem Waszej pracy! Tak przygotowane frytki możemy traktować jako dodatek do obiadu, kolacji, czy też przekąskę. Idealnie pasują do nich własnoręcznie wykonane sosy: pomidorowy, czosnkowy czy też ziołowy. To naprawdę banalnie proste. Gorąco polecam :)))

Frytki z batata, selera i pietruszkiSkładniki:

  • 1-2 bataty
  • 1 duży seler
  • 3-4 pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz, papryka wędzona
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

1.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

2. Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w słupki. W misce mieszamy kilka łyżek oliwy, sól, świeżo mielony pieprz i paprykę wędzoną (ilość przypraw wedle uznania). Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy przygotowaną marynatą. Mieszamy, aby przyprawy i oliwa przykryły dokładnie wszystkie warzywa.

3. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut (w zależności od wielkości słupków).

Frytki z batata, selera i pietruszkiFrytki z batata, selera i pietruszkiSMACZNEGO!!! :))

Paulina