wtorek, 13 Grudzień 2016

Galaretka żurawinowa z kokosową bitą śmietaną

Żurawina – polski superfood, prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Najczęściej spożywana w formie suszonej, ale warto włączyć ją do swojej diety również w innym wydaniu. Pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy oraz układ moczowy. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wpływa na obniżenie stresu oksydacyjnego. Poza silnym działaniem przeciwnowotworowym posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz wzmacniające odporność organizmu.

Moim zdaniem galaretka z żurawiny z kokosową bitą śmietaną będzie idealną propozycją deserową na #zdroweBożeNarodzenie! Połączenie żurawiny, kokosa i wanilii to prawdziwa bomba smakowa. Będziecie zachwyceni, Wy i Wasi bliscy! Spróbujcie koniecznie!

Składniki: (na 4-5 porcji)

  • 600 g żurawiny
  • 50 g ksylitolu + 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • 2 szklanki szklanki wody
  • 3 łyżeczki agar-agar (możemy zastąpić żelatyną, ilość żelatyny zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
  • kilka goździków
  • gałązka świeżego tymianku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • laska wanilii
  • 2 kostki gorzkiej czekolady min. 70%
  • 2-3 łyżki płatków migdałów

Wykonanie:

1. Żurawinę dokładnie myjemy. Następnie umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą, dodajemy ksylitol, goździki, tymianek i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy żurawina się rozgotuje (około 15-20 minut). Z rondelka wyjmujemy tymianek oraz goździki, pozostałe składniki blendujemy.

2. Powstały mus przecieramy przez sito. W 1/3 szklanki ciepłej wody rozpuszczamy agar-agar (lub żelatynę) i dodajemy do naszego musu. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników, uważamy aby nie powstały nam grudki.

3. Rozlewamy do naczyń/pucharków i pozostawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

4. Mleczko kokosowe na bitą śmietanę wstawiamy dzień wcześniej do lodówki (musi być porządnie schłodzone). Schłodzoną puszkę mleczka otwieramy i delikatnie oddzielamy twardy tłuszcz kokosowy od wody (wodę możemy śmiało wykorzystać np. do koktajlu). Tłuszcz umieszczamy w misce wraz ze zmielonym na puder ksylitolem oraz wydłubanymi ziarenkami wanilii  ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Dekorujemy nasze galaretki. Z wierzchu posypujemy płatkami migdałów i startą gorzką czekoladą.

SMACZNEGO!

Paulina

zBLOGowani.pl