wtorek, 23 Maj 2017

Gofry z waniliowym twarożkiem i sosem orzechowym

Tadaaam. Po raz pierwszy na bloga wskoczyły gofry. Nie mam pojęcia dlaczego tak późno, przecież to jedna z moich ulubionych propozycji na słodkie, weekendowe śniadanie. Chociaż w wersji na wytrawnie też smakują wyśmienicie, to jednak od zawsze mam słabość do wszystkiego co słodkie ;P.

Dzisiejsza moja propozycja to orkiszowe gofry z twarożkiem i sosem z prażonych laskowych. Niebo w gębie. Idealnym dopełnieniem były by maliny prosto z krzaczka, ale to już niebawem :)).

Zapraszam!

Składniki: (na 4 porcje)

na gofry:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka kamienia winnego (lub proszku do pieczenia)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru kokosowego (można pominąć lub zastąpić np. ksylitolem)

na twarożek:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • laska wanilii
  • 1 żółtko

na sos:

  • 2 łyżki masła z prażonych laskowych od primavika
  • 4 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Wykonanie:

1. Miksujemy dokładnie wszystkie składniki na gofry. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut.

2. W misce ugniatamy widelcem twaróg. Dodajemy do niego ziarenka wydłubane z laski wanilii oraz żółtko. Miskę odstawiamy do lodówki.

3. W małym rondelku umieszczamy masło orzechowe, mleko, sól i syrop klonowy. Rondelek stawiamy na małym ogniu, zawartość energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników. Studzimy.

4.   Gofrownicę smarujemy olejem (najlepiej użyć do tego pędzelka), nagrzewamy ją i pieczemy gofry, około 4 minuty każdą partię.

5. Gofry podajemy z twarożkiem oraz polane łyżeczką sosu orzechowego. Posypujemy ulubionymi owocami lub jadalnymi kwiatami.

SMACZNEGO!

Paulina