wtorek, 24 Styczeń 2017

Granola z zieloną herbatą

Przedstawiam Wam moją ulubioną domową granolę! Potrafię ją wyjadać łyżkami ze słoika, zawsze znika w mgnieniu oka! Przygotowanie takiej mieszanki jest banalnie proste i szybkie, a gwarantuję, że granola jest o niebo lepsza od tej, którą możemy dostać w każdym sklepie. Jest idealnym dodatkiem do jogurtu, kefiru, maślanki czy mleka, zarówno w domu jak i na wynos. Wystarczy, że poświęcicie 30 minut w ciągu dnia, a będziecie cieszyć się wspaniałym dodatkiem, który możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku tygodni. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka orzechów (u mnie włoskie, laskowe, migdały)
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego mielonego
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 2/3 szklanki suszonych owoców (u mnie maliny i aronia, można użyć dowolnych suszonych owoców)
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
  • 3 łyżki miodu
  • cytryna

Wykonanie:

1. Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, orzechy, sezam, wiórki kokosowe i suszone owoce.

2. Zaparzamy 1/2 szklanki matchy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Schładzamy, dodajemy sok z cytryny i miód, dokładnie mieszamy.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Suche składniki w misce zalewamy herbatą i dokładnie mieszamy, aby składniki się ze sobą połączyły.

4. Granolę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie.

5. Granolę pieczemy 10 minut, po tym czasie wyjmujemy blaszkę aby przemieszać płatki i wstawiamy na kolejne 10 minut. Cały czas kontrolujemy nasze płatki aby się nie przypaliły, a równomiernie zarumieniły.

6. Wyjmujemy z piekarnika, schładzamy, przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.

SMACZNEGO!

Paulina