piątek, 4 Listopad 2016

Gryczane pieguski

Chrupiące co nieco do weekendowej kawki? U mnie już się piecze, wielokrotnie wypróbowane i uwielbiane przez domowników. Proponuję żebyście również zrobili gryczane pieguski z czekoladą i orzechami! Szybkie i proste w przygotowaniu, o niebo smaczniejsze od tych, które możemy kupić w każdym sklepie! Są pyszne! Gorąco polecam :))

Gryczane pieguskiSkładniki: (na około 30 sztuk)

  • 150 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 180 g mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki kamienia winnego (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

2. Gorzką czekoladę oraz orzechy siekamy na małe kawałki. Przekładamy do miski.

3. Do oddzielnej miski wkładamy pokrojone na małe kawałki masło, jajko, pastę waniliową (ekstrakt waniliowy), cukier kokosowy. Wszystkie składniki ubijamy do momentu powstania gładkiej i puszystej masy.

4. Do masy dodajemy przesianą mąkę, kamień winny, sodę oczyszczoną i szczyptę soli, miksujemy do momentu połączenia się składników.

5. Do miski dodajemy posiekane orzechy oraz czekoladę. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy wszystkie składniki.

6. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy kulki (wielkości orzecha laskowego) na blasze, układamy je w dużych odstępach (ciasteczka będą się pomału rozpływały, do wielkości i kształtu widocznego na zdjęciach). Pieguski pieczemy około 12 minut do momentu, gdy uzyskają złotobrązowy kolor. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Gryczane pieguski

Z podanej ilości składników upiekłam 2 blaszki ciasteczek.  Dobrze przechowują się w hermetycznie zamykanym pojemniku.

gryczane pieguskiGryczane pieguskiSMACZNEGO!

Paulina

  • Merenwen Wolf

    ojej, wyglądają pysznie! 🙂 wyjdą mi może z mąki jaglanej? czy to już inny smak?

    http://kuchniaellie.blogspot.com/

    • NaTropieSmakow

      Dziękuję! 🙂 Robiłam je z różnych mąk, również z mąki jaglanej i średnio mi odpowiadały, zupełnie inny smak, zdecydowanie najlepsza ich wersja jest z mąką gryczaną :))