czwartek, 21 Styczeń 2016

Grzanki z burakiem, awokado i mozzarellą

Lubię śniadania. Lubię, gdy mam dużo czasu na ich przygotowanie, lecz różnie z tym bywa. Dzisiejszy dzień zdecydowanie do takich nie należał. Bez dłuższego zastanawiania złapałam to, co miałam pod ręką i powstały te oto wspaniałe grzanki. Zrobiłam je pierwszy raz w życiu, ale zapewniam Was, że nie ostatni. Koniecznie spróbujcie :))!

Jako, że jestem wielką fanką buraków zawsze mam je w swojej kuchni. Najbardziej lubię buraki pieczone, które stosuję jako dodatek do wielu potraw, pasują praktycznie do wszystkiego. Buraki poza tym, że są skarbnicą witamin i minerałów są po prostu pyszne!

Jakie działanie na nasz organizm mają buraki?

  • są bogate w wapń, magnez, żelazo, miedź, kobalt, potas, mangan, cynk,  kwas foliowy, witaminy C oraz B1,
  • barwniki występujące w buraku mają silne właściwości przeciwnowotworowe,
  • poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci,
  • posiadają właściwości przyspieszające przemianę materii,
  • regulują pracę układu trawiennego,
  • wzmacniają odporność naszego organizmu,
  • ma właściwości grzybobójcze,
  • łagodzą stany zapalne,
  • są idealne dla SPORTOWCÓW – Australijski Instytut Sportu zakwalifikował sok z buraka do grupy suplementów o potwierdzonym naukowym działaniu (tak więc pijcie na zdrowie i poprawę wydolności :)))

Dzisiaj zapraszam na pyszne grzanki z buraczkiem, awokado i mozzarellą :))

Grzanki z burakiem, awokado i mozzarellą

Składniki: (na 7 grzanek)

  • 7 kromek pieczywa (u mnie gryczano-żytnie na zakwasie)
  • 1 duży upieczony burak
  • 1/2 awokado
  • 1,5 kuli mozzarelli
  • 2 łyżeczki kaparów (można pominąć)
  • natka pietruszki
  • garść świeżego szpinaku

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

2. Szpinak myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Awokado myjemy, przekrajamy na pół, połowę kroimy na plasterki (w drugiej połowie pozostawiamy pestkę oraz skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny/limonki – która zapobiegnie ściemnieniu, powinniśmy jednak jak najszybciej je spożyć). Obranego, upieczonego buraka kroimy na plasterki.

3. Przygotowujemy grzanki. Na pieczywie układamy szpinak, buraki, awokado i mozzarellę. Pieczemy około 10 minut – do momentu rozpuszczenia sera. Na talerzu posypujemy kaparami i natką pietruszki.

Grzanki z burakiem, awokado i mozzarellą

Grzanki z burakiem, awokado i mozzarellą

Smacznego!

Paulina