poniedziałek, 9 Maj 2016

Grzanki ze szparagami i jajkiem w koszulce

Szparagi – bogate w witaminy, minerały, są niskokaloryczne i mają mnóstwo cudownych właściwości. Sezon na te cudowne warzywo właśnie się zaczął, więc u mnie w kuchni będzie monotematycznie – uwielbiam je pod każdą postacią ;))).  

W Polsce szparagi dostępne są w wersji białej lub zielonej (są jeszcze szparagi fioletowe, ale w Polsce ich zakup raczej graniczy z cudem ;)). Osobiście preferuję wersję zieloną – są bardziej wyraziste i aromatyczne, nie musimy ich obierać (w odróżnieniu do szparagów białych, które są twardsze i bardziej łykowate). Ich zastosowanie jest naprawdę nieograniczone, można stosować szparagi jako dodatek do śniadań, obiadów, kolacji, czy zwykłych przekąsek.

Dzisiaj zapraszam na iście królewskie śniadanie, chociaż taki posiłek idealnie sprawdzi się również jako lunch czy kolacja. Grzanka, szparagi i jajko w koszulce – proste, zdrowe i niebiańsko pyszne połączenie! Spróbujcie koniecznie ;))

IMG_1080Składniki: (na 2 porcje)

  • 12 szparagów (zielonych lub białych)
  • 2-4 jajka
  • 2 kromki pieczywa na zakwasie
  • 1/2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • nasiona konopne
  • masło klarowane
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz

sos:

  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz biały
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C i wkładamy do niego pieczywo, pieczemy kilka minut aby uzyskać chrupkie grzanki.

2.  Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, odłamujemy grubsze, zdrewniałe końcówki łodyg. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy czosnek i chwilkę podsmażamy,  następnie dodajemy szparagi i podsmażamy 4-5 minut (delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem). Talerz wykładamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na niego szparagi.

3. Gotujemy jajka w koszulkach. Jajka powinny być jak najświeższe. Jajka wbijamy do kokilek (1 jajko do 1 kokilki).  Do garnka z wrzącą wodą (ok. 1 l) wlewamy 3 łyżki octu. Mieszamy wodę w garnku w taki sposób aby powstał wir wodny. Delikatnie wlewamy rozbite jajko w miejsce powstałego wiru. Jajko gotujemy ok. 3 minuty – ostrożnie dotykamy gotującego jaja – powinno odbijać pod palcem. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i na kilka sekund zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób gotujemy pozostałe jaja, najlepiej robić to z każdym jajkiem oddzielnie. Ugotowane i schłodzone jajko delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

4. Z podanych składników przygotowujemy sos. Na suchej patelni prażymy nasiona konopne do uzyskania złotego koloru. Awokado dzielimy na pół, 1 część obieramy i kroimy na mniejsze części.

5. Na talerzach układamy kolejno grzankę, na niej szparagi, następnie jajko w koszulce, posypujemy prażonymi nasionami konopnymi, szczypiorkiem i polewamy przygotowanym sosem. Obok układamy pokrojone awokado.

Grzanka ze szparagami i jajkiem w koszulceGrzanka ze szparagami i jajkiem w koszulce

Grzanka ze szparagami i jajkiem w koszulceSMACZNEGO !!!

Paulina