wtorek, 17 Styczeń 2017

Hummus z dynią i kolendrą

Co powiecie na dyniowy hummus z kolendrą? Ja hummus uwielbiam! I wszystkie jego kombinacje. W mojej lodówce znajdziesz go zawsze 😉 Przepis na hummus klasyczny i paprykowo-oliwkowy publikowałam już na początku istnienia mojego bloga; jest to przepis podstawowy, który lubię sobie urozmaicać. Dzisiaj jedna z moich wariacji, do której również lubię powracać. Hummus z dodatkiem dyni piżmowej jest zdecydowanie delikatniejszą wersją, niż ta z samej ciecierzycy. Dodatek warzyw dodaje lekkości i słodyczy, która idealnie pasuje do hummusu! Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 3 łyżki tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 g puree z upieczonej dyni
  • garść świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/4 szklanki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

1. Ciecierzycę moczymy przez noc w zimnej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy i gotujemy do miękkości (60-70 minut).

2. Ugotowaną ciecierzycę płuczemy pod zimną wodą i umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy tahinę, czosnek, sok z cytryny, oliwę, przyprawy (kmin i paprykę) oraz puree z dyni. Wszystkie składniki blendujemy do momentu powstania gładkiej pasty. Pod koniec blendowania dodajemy cienkim strumieniem wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.

3. Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy. Połowę dodajemy do pasty i mieszamy. Hummus z wierzchu polewamy odrobiną oleju lnianego lub oliwy i posypujemy resztą posiekanej kolendry.

4. Pastę podajemy na kanapkach lub z surowymi warzywami do chrupania (marchewka, seler naciowy, rzepa, rzodkiewka, ogórek, papryka czy kalarepa).

SMACZNEGO!

Paulina

 

  • piegusek

    wygląda wspaniale! bardzo apetyczne zdjęcia:)