środa, 2 Marzec 2016

Hummus klasyczny i paprykowo-oliwkowy

Hummus inaczej pasta z ciecierzycy wywodzi się z kuchni arabskiej. Dzisiaj mam dla Was przepis na mój hummus idealny:)). Ja zdecydowanie preferuję gęstą pastę, ale jeżeli Wy wolicie bardziej płynną wersję proponuję dodać do blendowania trochę więcej lodowatej wody.

Jest to idealny dodatek do pieczywa, świeżych warzyw, jako dip, czy jako farsz do naleśników. Podstawą tej pasty jest cieciorka (zdecydowanie nie polecam używania cieciorki z puszki do przyrządzenia hummusu, zdecydowanie lepsza będzie ta namoczona i ugotowana przez nas z dodatkiem sody), czosnek, pasta sezamowa oraz świeżo wyciskany sok z cytryny, resztę składników dodajemy wedle własnego uznania. Kombinacji na temat hummusu jest nieskończenie wiele, wystarczy do podstawowej wersji dodać swoje ulubione smaki, mogą to być różne zioła, suszone pomidory, pieczone buraki i wiele wiele innych.

Jeżeli jeszcze nie próbowaliście przyrządzać hummusu w zaciszu swojej kuchni gorąco Was do tego namawiam, jest gładki, kremowy i nieziemsko pyszny! :))

HummusSkładniki:

  • 1 szklanka cieciorki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • papryczka chili
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 8 sztuk zielonych oliwek
  • soda oczyszczona

Wykonanie:

1. Cieciorkę przed ugotowaniem moczymy 10-12 godzin w wodzie z łyżeczką sody.

2. Cieciorkę gotujemy około 40 minut w świeżej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki sody. W międzyczasie obieramy czosnek, wyciskamy sok z 1/2 cytryny. Ugotowaną cieciorkę studzimy.

3. Ostudzoną ciecierzycę wsypujemy do blendera kielichowego, dodajemy czosnek, tahinę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek, zimną wodę i kumin – miksujemy składniki aż do momentu, kiedy powstanie gładka i kremowa masa. Gotowy hummus możemy doprawić odrobinę solą. Do hummusu możemy dodać więcej wody jeżeli preferujemy mniej gęstą konsystencję.

4. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część przekładamy do miseczki, drugą pozostawiamy w naczyniu blendera i dodajemy do niej oliwki, kawałek papryczki chili i paprykę wędzoną, blendujemy ponownie, do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotowy paprykowo-oliwkowy humus przekładamy do naczynia.

hummushummushummusSmacznego!

Paulina