poniedziałek, 9 Październik 2017

Indyk w kremowym sosie z mango, nerkowcami i kolendrą

Szukacie inspiracji na jutrzejszy obiad? Oto on!  Indyka w cudownym, kremowym sosie z mango, prażonymi orzechami nerkowca, nutką chili i świeżą kolendrą! Prosty i szybki przepis, który idealnie sprawdzi się na jesienne dni (czyt. porządnie rozgrzewa:)).

Zapraszam do wspólnego gotowania 🙂

Składniki: (na 2 porcje)

  • 200 g piersi indyka
  • 1 małe mango (ok 200 g)
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego (200 ml)
  • 1/2 papryczki chili
  • garść świeżej kolendry
  • świeża lub sproszkowana kurkuma
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • do podania: ulubiony ryż

Wykonanie:

1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Pierś z indyka oczyszczamy z błonek. Kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy olej sezamowy, świeżo mielony pieprz, kurkumę, szczyptę soli, posiekaną chili oraz połowę
posiekanej świeżej kolendry. Miskę odstawiamy na 15-20 minut do lodówki.

3. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Mango obieramy, kroimy w kostkę.

4. W woku lub na rozgrzanej patelni podsmażamy indyka równomiernie z każdej strony.
Następnie dodajemy mango i orzechy, smażymy razem około minuty. Wlewamy mleczko
kokosowe, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2-3 minuty pod
przykryciem.

5. Podajemy z ryżem, z wierzchu posypujemy świeżą kolendrą.

SMACZNEGO!

Paulina