czwartek, 19 Maj 2016

Jaglane pancakes z musem kokosowo-truskawkowym

Dzisiaj coś dla fanów śniadań na słodko. Jaglane pancakes z musem kokosowo-truskawkowym, masłem orzechowym i świeżymi, soczystymi i polskimi truskawkami zrekompensują nawet najbrzydszą pogodę za oknem!

Jaglane pancakes są przyjazne dla osób na diecie bezglutenowej (pod warunkiem, że użyjemy kamienia winnego lub proszku do pieczenia bezglutenowego, ale musimy pamiętać, że większość proszków do pieczenia na rynku zawiera gluten, więc musimy zwracać uwagę na etykiety).

Są obłędnie pyszne! Zresztą, bez zbędnych słów, przekonajcie się o tym sami ;))

Jaglane pancakes z musem kokosowo-truskawkowymSkładniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 400 g kefiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kamienia winnego (można użyć proszku do pieczenia)
  • 40 ml oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki ksylitolu

masa:

  • 400 g truskawek
  • duża puszka mleczka kokosowego

do podania/dekoracji: masło orzechowe, banan, truskawki, chipsy kokosowe

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w dużej misce i miksujemy na gładką masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Na rozgrzanej patelni smażymy pancakes z obu stron.

2. Truskawki dokładnie myjemy, odcinamy szypułki. W misce blendujemy truskawki (możemy dodać 2 łyżki ksylitolu).

3. Mleczko kokosowe na bitą śmietanę wstawiamy dzień wcześniej do lodówki (musi być porządnie schłodzone). Schłodzoną puszkę mleczka otwieramy i delikatnie oddzielamy twardy tłuszcz kokosowy od wody (wodę możemy śmiało wykorzystać np. do koktajlu). Tłuszcz umieszczamy w misce i ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Delikatnie łączymy przygotowane wcześniej truskawki z bitą śmietaną.

4. Na talerzu przekładamy pancakes masłem orzechowym i kokosowo-truskawkowym musem. Dekorujemy świeżymi truskawkami, bananem i chipsami z kokosa.

Jaglane pancakes z musem kokosowo-truskawkowymJaglane pancakes z musem kokosowo-truskawkowymJaglane pancakes z musem kokosowo-truskawkowymSMACZNEGO!!!

Paulina ;))