poniedziałek, 11 Styczeń 2016

Jaglanka z borówkami i pomarańczą

Śniadanie traktuję jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pożywne i zdrowe śniadanie odpowiednio nas nastraja i daje energię na cały dzień. Kasza jaglana poza tym, że polecana jest dla osób na diecie bezglutenowej, dla fanów owsianki może być ciekawą alternatywą, jest też fajnym urozmaiceniem, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowywanie śniadań. Przez wielu uznawana za królową kasz, wyróżnia się wśród nich najwyższą zawartością witamin z grupy B, magnezu, wapnia, żelaza oraz miedzi. 

Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował gorąco zachęcam i na poniedziałkowe śniadanie proponuję Jaglankę z borówkami i pomarańczą :))

Jaglanka z borókami i pomarańczą

Składniki (na 2 porcje):

  • 8 łyżek kaszy jaglanej (110-120 g)
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 szklanki mrożonych borówek
  • 2 szklanki mleka migdałowego (może być również woda lub zwykłe mleko)
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżeczki nasion CHIA (można pominąć)
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta kurkumy, szczypta cynamonu

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem, następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy mlekiem lub wodą, dodajemy szczyptę kurkumy, cynamonu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do momentu gdy kasza wchłonie cały płyn, tj. około 15-20 minut (w razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub mleka).

2. Pomarańczę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

3. Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczek/pucharków, układamy na niej owoce, posypujemy nasionami CHIA oraz płatkami migdałów i polewamy łyżką miodu.

 

Jaglanka z borówkami i pomarańcząJaglanka z borówkami i pomarańczą

 

SMACZNEGO!!! :)))

Paulina