czwartek, 10 Marzec 2016

Jagodowo-ananasowe smoothie z mlekiem kokosowym

Moja kolejna propozycja na smoothie. Zastrzyk witamin w sam raz na II śniadanie, podwieczorek czy deser :)) Takie koktajle możemy zabierać ze sobą „na wynos” do pracy, na uczelnię lub nasze pociechy do szkoły. Poza tym, że są skarbnicą witamin i składników mineralnych, ich przygotowanie zajmuje co najwyżej kilka minut, to możliwości na tworzenie tego rodzaju napojów są nieskończone. Mam nadzieję, że zainspiruję Was do tworzenia swoich ulubionych kombinacji smakowych.

Moja dzisiejsza propozycja to  jagodowo ananasowe smoothie z dodatkiem mango, mleka kokosowego i imbiru. W związku z tym, że kończy się sezon na mango korzystam z jego ostatnich chwil ;)).

Spróbujcie zmiksować, połączenie jest naprawdę cudowne! :))

Jagodowo-ananasowe smoothieSkładniki: (na 3 porcje)

  • 1/2 ananasa
  • 1 małe mango
  • 1/2 szklanki mrożonych jagód (mogą być świeże)
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 cm korzenia imbiru
  • opcjonalnie kilka kostek lodu

Wykonanie:

1. Ananasa przekrajamy na pół, 1/2 obieramy i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do naczynia blendera. Mango obieramy i kroimy na mniejsze części, umieszczamy w naczyniu, którym będziemy robili koktajl. Kawałek korzenia imbiru obieramy i dodajemy do pozostałych składników. Do naczynia wrzucamy jagody, wlewamy mleko kokosowe, wodę oraz jeżeli używamy kilka kostek lodu i blendujemy składniki do uzyskania kremowego smoothie. Jeżeli preferujecie bardziej płynne smoothie można dodać więcej wody lub mleka kokosowego. Gotowe! :))

jagodowo-ananasowe smoothie z mlekiem kokosowymjagodowo-ananasowe smoothie z mlekiem kokosowymjagodowo-ananasowe smoothie z mlekiem kokosowymNA ZDROWIE!

Paulina