niedziela, 25 Wrzesień 2016

Jajecznica z kurkami i pomidorkami

Czy to możliwe żeby śniadanie było jednocześnie pyszne, sycące, zdrowe i ekspresowe w przygotowaniu? Jak najbardziej! Jajecznica z kurkami i pomidorami idealnie pasuje do tego opisu :)) Dlatego dopóki jeszcze są dostępne to korzystajmy, gotujmy i zamrażajmy grzyby na zimę!

Jajecznica z kurkami i pomidoramiSkładniki: (na 2-3 porcje)

  • 6 jajek
  • 150 g kurek
  • 1 cebula
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • masło klarowane

Wykonanie:

1. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Kurki delikatnie oczyszczamy i dodajemy do zeszklonej cebuli. Pomidorki myjemy i wrzucamy na patelnię. Smażymy 3-4 minuty.

2. Jajka dokładnie myjemy. Białka oddzielamy od żółtek. Wylewamy na patelnię białka i szpatułką wszystko mieszamy, białka powinny się ściąć. Patelnię zdejmujemy z ognia, a następnie wylewamy na nią żółtka i energicznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy do smaku.

3. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim i chlebek żytni na zakwasie.

Jajecznica z kurkami i pomidoramiJajecznica z kurkami i pomidoramiSMACZNEGO!

Paulina