czwartek, 7 Kwiecień 2016

Jajecznica z selerem naciowym i suszonymi pomidorami

Jajecznica, klasyka wśród śniadań. Często staram się ją nieco urozmaicać i kombinuję z dodatkami. W tej wersji bardzo nam zasmakowała, bo zarówno ja jak i mój mąż byliśmy nią zachwyceni. W związku z tym postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem, może komuś z Was też przypadnie do gustu? ;))

Pamiętajcie aby nie popadać w monotonię, starajcie się urozmaicać Wasze jadłospisy. Za oknem mamy już wiosnę, coraz więcej warzyw i owoców pojawiać się będzie na straganach więc i coraz więcej możliwości na urozmaicenie naszej diety, nie mogę się już doczekać, a Wy ?! :)) 

Jajecznica z selerem naciowym i suszonymi pomidoramiSkładniki: (na 2 porcje)

  • 4-5 jajek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 6 suszonych pomidorów
  • tymianek świeży lub suszony
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • do podania: u mnie awokado i pieczywo gryczane na zakwasie

Wykonanie:

1. Selera naciowego myjemy i kroimy na mniejsze części. Pomidory również kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, następnie wrzucamy pokrojonego selera, smażymy 3-4 minuty aż złapie złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i zmniejszamy ogień do minimum.

2. Jajka wybijamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dokładnie roztrzepujemy. Masę jajeczną wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż uzyskamy ulubioną konsystencję.

3. Jajecznicę podajemy z awokado, pieczywem lub innymi swoimi ulubionymi dodatkami. 

Jajecznica z selerem naciowym i suszonymi pomidoramiJajecznica z selerem naciowym i suszonymi pomidoramiJajecznica z selerem naciowym i suszonymi pomidoramiSMACZNEGO!!!

Paulina