wtorek, 22 Marzec 2016

Jajka faszerowane oscypkiem, awokado i suszonymi pomidorami

Faszerowane jajka, kolejny Wielkanocny klasyk. Chciałabym Wam pokazać, że majonez nie jest nieodłącznym przyjacielem jajek i spokojnie możemy obejść się bez niego. Jajka w tej wersji są wilgotne i intensywne w smaku, idealnie pasują do chrupiącej rzodkiewki i świeżej bazylii! Spróbujcie, nie będziecie żałować :))

Jeżeli szukacie inspiracji na przygotowanie Wielkanocnych potraw z użyciem jajek zapraszam również po przepis na pyszną, wiosenną i lekką sałatkę z sakiewkami z łososia i jajkami w koszulce, który publikowałam kilka dni temu klik .

jajka faszerowane oscypkiem, awokado i suszonymi pomidoramiSkładniki:

  • 6 jajek
  • 1/2 awokado
  • 40 g oscypka
  • 3 suszone pomidory
  • garść bazylii
  • 1-2 łyżki oleju z czarnuszki (można zastąpić oliwą z oliwek)
  • pieprz biały
  • papryka wędzona
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo (6 minut od zagotowania wody). Studzimy i delikatnie obieramy ze skorupek. Przekrajamy na pół, z każdej połówki wyjmujemy żółtka do oddzielnej miseczki, delikatnie żeby nie uszkodzić białek.

2. Awokado przekrajamy na pół. 1/2 awokado obieramy i dodajemy do żółtek, dokładnie rozgniatamy widelcem. Suszone pomidory oraz oscypka kroimy w drobniutką kosteczkę i dodajemy do roztartych żółtek z awokado, mieszamy. Bazylię myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i dokładnie siekamy, dodajemy do farszu. Doprawiamy do smaku białym pieprzem, papryką, olejem z czarnuszki i opcjonalnie solą (ja nie doprawiałam solą, ponieważ oscypek moim zdaniem jest wystarczająco słony:))). 

3. Przygotowanym farszem nadziewamy białka. Układamy na talerzu i posypujemy jeszcze szczyptą wędzonej papryki. Ja podałam jajka z rzodkiewką i listkiem bazylii na wierzchu.

jajka faszerowane oscypkiem, awokado i suszonymi pomidoramijajka faszerowane oscypkiem, awokado i pomidorami suszonymijajka faszerowane oscypkiem, awokado i suszonymi pomidoramiSMACZNEGO!!!

Paulina