środa, 4 Styczeń 2017

Jajka zapiekane w awokado

Dzisiaj mam coś dla fanów białkowo-tłuszczowych śniadań! Jajka zapiekane w awokado to naprawdę banalny, sycący i ekspresowy w przygotowaniu posiłek.

Awokado uwielbiam pod każdą postacią, można z niego przygotować różnorodne pasty do pieczywa/warzyw (pasta z awokado i szpinaku lub guacamole), słodkie musy a’la nutella (zapraszam tutaj na moją wresję czekoladowego kremu z awokado) , można je traktować jako dodatek do sałatek, tostów czy makaronów, kończąc na … maseczce na twarz. Jajka zapiekane w pomidorach, czy papryce robiłam już wielokrotnie, ostatnio postanowiłam wypróbować awokado! Moje spostrzeżenia? Jeżeli tak jak ja uwielbiacie połączenie jajek i awokado ten przepis jest zdecydowanie dla Was! Gwarantuję, będziecie zachwyceni!

Należy tylko pamiętać, żeby awokado piec tyle, ile potrzebują jajka aby się ściąć, zbyt długo pieczone staje się lekko gorzkie.

Gorąco polecam! :)))

Składniki: (na 2 porcje)

  • 2 awokado
  • 4 jajka
  • 2 garści jarmużu
  • 3 łyżki oliwek
  • 1/2 granata
  • kmin rzymski
  • sól

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Awokado przekrajamy na pół, delikatnie wyjmujemy pestki. Sparzone jajka wbijamy do awokado (wybieramy małe jajka, jeżeli białko nam się nie mieści możemy je odlać).

2. Jajka posypujemy z wierzchu szczyptą soli oraz kminem rzymskim. Pieczemy 10-12 minut (żółtko staramy się pozostawić płynne).

3. Jarmuż myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, blanszujemy. Na talerzach układamy zblanszowany jarmuż, przekrojone na pół oliwki, upieczone jajka w awokado, z wierzchu posypujemy pestkami granatu.

SMACZNEGO!

Paulina