poniedziałek, 19 Wrzesień 2016

Kaszotto z indykiem, jarmużem i pomidorami

Czy Twoje posiłki zawsze muszą wyglądać tak samo? No pewnie, że nie. Im bardziej różnorodna dieta i składniki, których używasz do przygotowywania posiłków tym lepiej dla Ciebie. Na Twoim talerzu powinny znajdować się produkty będące źródłem zarówno węglowodanów, białek jak i tłuszczu. Pamiętaj, że różnorodna i urozmaicona dieta, odpowiednie nawodnienie i aktywność fizyczna to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia!

Sezonowe produkty to najlepszy wybór jeżeli chodzi o urozmaiconą dietę, tak więc dzisiaj wykorzystamy jarmuż oraz pomidorki prosto z krzaczka i w ramach obiadu, kolacji lub posiłku na wynos przygotujemy przepyszne i pełne zdrowia kaszotto! Gorąco polecam! 

Kaszotto z indykiem, jarmużem i pomidorami

Składniki: (na 5-6 porcji)

  • 500 g piersi indyka
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 150 g jarmużu
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 4 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz cayenne
  • świeży tymianek (3-4 spore gałązki)
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek

Wykonanie:

1. W dużym rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju. Wsypujemy kaszę i chwilę prażymy kilkukrotnie mieszając. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę. Dodajemy do kaszy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy, co chwilę mieszając.

2. Wszystkie składniki przesuwamy na bok rondelka. W wolnym miejscu podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś indyka, doprawiając ją delikatnie pieprzem cayenne oraz solą. Po chwili wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wlewamy białe wino, czekamy około 3-4 minuty aż odparuje. Następnie wlewamy ciepły bulion i zagotowujemy. Przykrywamy rondelek przykrywką i gotujemy 15-20 minut do momentu kiedy kasza wchłonie płyn.

3. W momencie kiedy kaszotto się gotuje myjemy i osuszamy jarmuż oraz pomidorki koktajlowe. Jarmuż siekamy na mniejsze części.

4. Kilka minut przed końcem gotowania do rondelka wrzucamy jarmuż, pomidorki koktajlowe i świeży tymianek. Wszystko dokładnie mieszamy, delikatnie żeby nie porozgniatać pomidorków. Na talerzu posypujemy pestkami dyni.

Kaszotto z indykiem, jamużem i pomidoramiKaszotto z indykiem, jarmużem i pomidorami

Kaszotto z indykiem, jarmużem i pomidorami SMACZNEGO!

Paulina