poniedziałek, 6 Luty 2017

Kawowe smoohie

Jako, że bez śniadania ( i małej czarnej;) nie wychodzę z domu to mój ostatni brak czasu zmusił mnie do stworzenia takiego cuda.  Śniadanie i kawa w jednym czyli kawowe smoothie, aksamitne, gęste i słodkie. Ekspresowe (zakładając, że mamy przygotowane zamrożone banany;))) i naprawdę pyszne! Zapraszam!

Składniki: (na 2 porcje)

  • 1 dojrzałe mango
  • 2 mrożone banany
  • 200 ml espresso
  • 1 szklanka mleka migdałowego (można użyć innego mleka roślinnego lub zwykłego)
  • 2-3 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
  • 3 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:

1. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do zamrażarki min. na 30 minut. Ja zawsze wkładam banany do zamrażarki wieczorem, żeby rano móc tylko zmiksować składniki.   

2. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. W razie potrzeby możemy dodać nieco więcej mleka w celu uzyskania pożądanej konsystencji.

SMACZNEGO!

Paulina