czwartek, 6 Październik 2016

Kluski śląskie z dyni

Październik … najwyższy czas żeby zaprosić dynię do kuchni. Dynia to niesamowicie wdzięczny temat ponieważ można z niej wyczarować dosłownie wszystko, od dań obiadowych zaczynając po słodkie desery, czy koktajle a na przepysznym dyniowym latte kończąc. Poza możliwością szerokiego zastosowania w kuchni, dynia kryje w sobie bogactwo dobroczynnych substancji, witamin i składników mineralnych. Także gorąco namawiam do próbowania i jedzenia tego cudownego warzywa!

Moja dzisiejsza propozycja to kluski śląskie z dyni. Z dodatkiem masła szałwiowego stanowią duet idealny. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub samodzielny lekki posiłek. Spróbujcie koniecznie :))

Kluski śląskie z dyniSkładniki:

  • 900 g puree z dyni
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki jaglanej
  • sól
  • pieprz

Masło szałwiowe:

  • masło klarowane
  • świeża szałwia

Wykonanie:

1. Puree z dyni (pokrojona na kawałki dynia, pieczona przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie zmiksowana w celu uzyskania gładkiego puree) umieszczamy w dużej misce, wyrównujemy powierzchnię. Palcem dzielimy masę „na krzyż” (na 4 równe części). Jedną ćwiartkę usuwamy i dolepiamy do pozostałych. W powstałe zagłębienie wsypujemy mąki (ziemniaczaną i jaglaną) w proporcji 3:1 (u mnie do zapełnienia wgłębienia wystarczyło 400 g mieszanki mąk).

2. Sprawnie zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, miękkie i nie powinno kleić się do rąk. W przypadku gdyby było zbyt rzadkie możemy dosypać mąki ziemniaczanej. Dłońmi odrywamy porcje ciasta, lepimy kulki z dziurką w środku.

3. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju.

Kluski śląskie z dyni

4. Kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Kluski gotujemy w partiach, aby nam się nie posklejały.

5. 2-3 łyżki masła klarowanego rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzane masło wrzucamy listki świeżej szałwii i smażymy 2-3 minuty aż będą chrupkie (uwaga! cały czas pilnujemy ponieważ bardzo łatwo się przypalają).

6. Podajemy kluski śląskie polane masłem szałwiowym i posypane chipsami z szałwii.

Kluski śląskie z dyniKluski śląskie z dyniKluski śląskie z dyni

SMACZNEGO!

Paulina