czwartek, 24 Sierpień 2017

Kokosanki

Bez zbędnych wstępów. Zapraszam na najlepsze na świecie kokosanki! :))) Idealny dodatek do małej czarnej lub przekąskę, którą śmiało możemy spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na wynos.

Składniki: ( na około 24 sztuki)

  • 50 g płatków jaglanych
  • 140 g wiórków kokosowych
  • 3 białka jaj
  • 50 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 60 g erytrytolu
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W kąpieli wodnej roztapiamy olej kokosowy (jeżeli olej mamy w formie płynnej odważamy jedynie 50g).

2. Do miski odważamy płatki jaglane i wiórki kokosowe. Dodajemy do nich olej kokosowy i dokładnie mieszamy.

3. Białka jaj umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy w 3-4 partiach erytrytol cały czas ubijając. Piana powinna być gładka i błyszcząca (nie mogą być w niej wyczuwalne kryształki słodzika).

4. Delikatnie, szpatułką mieszamy przygotowane składniki w obu miskach (wiórki z płatkami i olejem wraz z pianą).

5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane przez nas kokosanki (formujemy je za pomocą małej łyżeczki, mogą być zarówno w formie kuleczek jak i małych placuszków).

6. Pieczemy 10-12 minut (funkcja grzania góra-dół) do momentu zarumienienia się naszych ciasteczek.

Smacznego!

Paulina