piątek, 19 Sierpień 2016

Kokosowo-jagodowy pudding z kaszy jaglanej

O zaletach jagód jak i kaszy jaglanej pisałam na blogu już wcześniej, więc bez zbędnych wstępów zapraszam na niebiańsko pyszne śniadanie – kokosowo-jagodowy pudding z kaszy jaglanej.

Takie śniadanie nie tylko umili Wam poranek, ale przede wszystkim doda energii na cały dzień … ;))

Kokosowo-jagodowy pudding z kaszy jaglanejSkładniki: (na 2-3 porcje)

  • 8 łyżek kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki jagód
  • 2 łyżki ksylitolu
  • dodatki wedle uznania – u mnie pistacje, ananas, morwa biała suszona, kasza jaglana preparowana

Wykonanie:

1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku wrzątkiem, czynność powtarzamy 2-3 razy, aby nie była gorzka. Następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy dwoma szklankami mleka, dodajemy ksylitol i gotujemy do miękkości (kasza powinna wchłonąć cały płyn) około 15-20 min, pod przykryciem na małym ogniu, w międzyczasie kilkukrotnie mieszamy.

2. Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera, dodajemy jagody oraz resztę mleka kokosowego. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji budyniu.

3. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie posiekane pistacje, świeży ananas, łyżka suszonej białej morwy oraz łyżka preparowanej kaszy jaglanej.

Kokosowo-jagodowy pudding jaglanyKokosowo-jagodowy pudding jaglanyKokosowo-jagodowy pudding z kaszy jaglanejSMACZNEGO!!!

Paulina